Jag har den ovärderliga lyxen att vara omgiven av en flock av klokingar. Vi har varandra. Finns för varandra. Dag som natt. Ett knapptryck bort. Eller live. Är ärliga och raka med varandra. Inspirerar, irriterar (på ett utvecklande sätt) och backar in i oändligheten. En av de dära klokingarna är Josefine.

Josefine Thunborg är inte bara en engagerad och grym barnmorska. Hon är också en av få som på riktigt får mig att njuta av flås och svett (är annars ytterst bekväm av mig) under sina soma move-pass och en av få som mitt kontrollbehovs-jag kan leda kurs utifrån orden ”Det blir vad det blir. Vi kör. Vi kompar varandra.”

Hon har också en sån där gåva med orden. Idag lämnar jag plats åt några sådana. Ord alltså. Av Josefine. Läs dom sakta och låt dom sjunka in. För mig gjorde de skillnad och skapade mening. Och helgplaner med LUST som förtecken!

”Vi kvinnor behöver schyssta till vår inställning gentemot oss själva. Jag tänker på hur många flickor, tjejer och kvinnor som går igenom livet och aldrig är nöjd med det de gör, presterar eller med den de är.

Den hormonella rytmen i en kvinnas liv är ju beyond komplicerad. Pubertet, pms, graviditet, småbarnsår med stress, sömnbrist, mer pms. Förklimakteriet (kanske med tonårsbarn som har sitt…), menopaus. Ja jävlar. Och där står vi, helt amazing, starka, hårt jobbande och schyssta, förutom när det kommer till oss själva. Där är vi ofta krävande och besinningslösa i våra omdömen.

Tänk om vi skulle vända lite på steken? Börja ha en snällare hållning till oss själva. Våga tysta bruset runt om oss och höra rytmerna i vår egen kropp, de små subtila och lågmälda signalerna som berättar vad vi behöver.

Vi behöver tystnad, ensamhet och tid för att höra det, det som är vi och våra behov. Tänk om vi skulle våga vara med oss själva lite oftare.

Många pratar illa om att ”känna efter för mycket”, jag hatar det uttrycket. Tänk istället att vi är med det som känns, låter oss själva vara i det som känns, känna det som känns.

Hur ska vi annars veta vad vi behöver? Om det aldrig tystnar runt oss hur ska vi då veta vad vi verkligen tänker och känner, hur vi verkligen mår? Tänk om du faktiskt får svar på det du går och undrar om dig själv, från dig själv!

Jag tror att mångas kvinnokroppar skulle säga till om att sluta leva på sömnunderskott, vilounderskott, kaloriunderskott, naturunderskott, tystnadsunderskott, tårarunderskott, roligtunderskott. Sluta hålla på med alla krav och måsten, späkningar och skit, och börja lyssna till lust. Göra sånt som känns bra.

Varför gör vi inte mer av de grejerna som känns härliga och bra? Sjukt korta liv ju.

Hej kvinna, du rockar. Ta hand om dig idag och resten av ditt liv!”

Om du vill ha fortsatt inspo från Josefine så hittar du henne på instagram: @josefinethunborg

Tjipp och hej och fin helg på dig!

Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *