Att vara yogalärare för med sig vissa privilegier. Som att välja positioner och skapa flöden. Som att ha ensamrätt på musikval OCH volymknappen på yogaklasserna. Och så det fina i att få lägga upp kurser, workshops och events utifrån vad jag tror tillför och bidrar till andras utforskande och upptäckter på väg till välmående, balans och livs levande liv.

Just nu har jag själv några ljuvliga kurssöndagseftermiddagar framför mig där vi utforskar vinyasayoga ur olika perspektiv. Gårdagens söndagsyoga praktiserades ihop med ett gäng modiga yogis utifrån temat ”möjligheter och begränsningar”.

Jag tycker det är så vansinnigt spännande. Och märkligt. Att vi så ofta förhåller oss ofta till oss själva ur ett bristperspektiv. Vi ser vad vi inte kan, vad vi inte orkar, vad som saknas. Det som brister. Som att vi skulle vara ofullständiga. Icke-perfekta. Trams. Bristperspektiv vik hädan!

(PEACE IS EVERY BREATH. Thich Nhat Hanh’s meditative calligraphy. Image courtesy of Rina Angela)

Tänk om vi skulle vända på steken och kika på våra möjligheter istället. Vad KAN vi göra? Vad är tillgängligt? Vad är möjligt att upptäcka? Var finns det plats och utrymme? Var finns det djup och stabilitet? Var finns lätthet och mjukhet? Ni fattar. Den där undersökande prestationslösa nyfikenheten. Att ha sällsis av den inställningen på mattan.

Ur det perspektivet kan det också vara möjligt (och väldigt viktigt) att upptäcka våra begränsningar och se dem, inte som en brist, utan som ett skydd. En hjälp, som talar om för oss vad vi behöver göra, för att hålla oss hela. Gränserna finns av en anledning. På det här sättet kan alltså begränsningen bli en möjlighet till balans. 

Så. Vad händer om du undersöker, tittar på vad som är möjligt att upptäcka i din kropp och dina andetag. Kikar på var positionen kan få hitta hem i din kropp. Och vad händer om du uppmärksammar var du har dina begränsningar? Utan att värdera dig själv eller din kropp som det ena eller andra. För de finns av en anledning. Det gör de båda. Möjligheterna och begränsningarna.

Peace out,

Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *