På väg till jobbet på en isig landsväg i morgonljuset, med rester av morgonen kvar både i form den osvikliga klockan-åtta-stressen inuti och oset av rostmackor i koftan, kom jag att tänka på en berättelse som jag hörde för några år sedan. Den lyder ungefär så här:

Sagan om piggsvinen

Det var den kallaste vintern nånsin. Flera djur i skogen dog på grund av kylan trots att de byggt in sig i varma bon. Vinden ven och iskylan var obeveklig. En grupp piggsvin såg förskräckta på och bestämde sig för att hålla sig riktigt nära varandra för att både ge och få skydd och värme. Men, deras piggar skavde och stack de som var dem närmast och efter ett tag stod de inte ut med såren de fick av varandra. De bestämde sig för att skilja på sig och att var och en skulle klara sig själv istället, för att slippa skadorna de gett och fått. Långsamt började kylan ta död på dem. Ensamma och kalla väntade de på att försvinna från den här jorden. De insåg att de behövde välja. Valet stod mellan att leva tätt tillsammans, få värme och skydd men också riskera att få sår av varandras piggar, eller att dö. Kloka som de var bestämde de sig för att återigen närma sig varandra och ge varandra den värme som de så väl behövde för att överleva kylan. I varandras skydd och värme lärde de sig att leva med de små såren orsakade av andras närhet. Men den viktigaste lärdomen var den om värmen – att de behövde varandras närhet för att överleva. Den kallaste vintern nånsin.

Den här berättelsen berör mig. Vi behöver den kärleken som nära, ärliga relationer ger oss. Även om närheten till varandra ibland skapar friktion, skavsår och skrap, så behöver vi varandras värme. Piggsvin eller människa.

Ta hand om dig. Och rör dig i riktning mot de relationer där du både kan ge och ta emot värme i vinterkylan.

Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *