Jösses vad jag skulle samla. Om jag var ett litet djur som bodde i en stor skog. Om hösten var här och vinterkylan började göra sig påmind. Oh my, vad jag skulle samla. Jag skulle samla så sjukt mycket nötter, kottar och vad nu ett litet djur som jag skulle behöva under vintermånaderna, där i mitt lilla bo fullt av fluff.

Men nu är jag inte ett litet djur som bor i en stor skog. Jag är en människa. En mamma, en fru, en syster, en dotter, en vän, en kollega, ett bollplank, ett pms-monster och en massa annat. Som bor i ett hus. Och jag bor i en värld där vi inte liksom kan gå i ide och fluffa in oss om vintern. Men. Vi kan förbereda oss för det där karga, mörka, vintriga som är på väg, på andra sätt.

Istället för att samla nötter och fluffa till mitt bo, så samlar jag på det jag vet att jag behöver under den mörka tiden på året.

Jag tar reda på vad jag behöver. Inte bara för att funka och må fint just nu, utan för att skapa stabilitet och ge mig själv schysst förutsättningar för ett vinterhalvår i balans. För jag har lite svårt för mörkret. Och vill egentligen helst gå i ide.

Jag gör mig en lista. Både en på papper och en mental. En lista där jag får ner vad jag behöver. Och så ser jag till att börja vintra mig själv på olika sätt.

Just nu ser listan ut så här:

Daglig yogapractice – den är så här i yintider, långsamt, inkännande och rund till sin form. Fem minuter eller längre. Men den händer.

Morgon-pranayama – enkla andningsövningar i sängen för att vakna till inifrån och inte genom att få skrämselhicka av ett kallt sovrumsgolv.

Varm mat – massor med varm mat. Kryddig, rund och go.

Natur – jag har sån tur att mina två pälsterapeuter kräver sina timmars utevistelse varje dag. Den ger mig, förutom frisk luft och rörelse, också en påminnelse om att allt är i förändring.

Familj – sist men inte minst viktigt: min fina, knäppa, underbara familj. Den är både liten och stor. Med och utan blodsband. Jag ser till att se om den. Och att vara i den. Det är nog mitt substitut för ett fluffigt vinterbo.

Hur gör du för att förbereda dig inför vintern? Vad behöver du?

Fluffiga vinterboande hälsningar (och några nötter),

Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *