Jag finner stort nöje i att planera mina klasser. Jag gillar att binda ihop vinyasaflöden eller yinstillhet med ett tema, en tanke eller ett budskap. Ofta håller jag mig till planen. Ibland inte. Det senare, av lite olika anledningar.

Ikväll var anledningen en avocadokärna. Eller rättare sagt – det som kom upp ur en avocadokärna.

Inför kvällens klass hade jag planerat lekfulla twister på vårt trygga vinyasaflöde. Temat för kvällen skulle vara nåt i stil med att släppa iden om att veta. Släppa illusionen om att ha kontroll. Och att bara låta kroppen ge positionen det utrymme kroppen är redo för. Och flöda på. Släppa taget. 

Men så drogs ögonen ditåt. Till det där som kom upp ur kärnan.

Efter månader av väntan (på riktigt månader, jag planterade dem i juli). Förbisprungen av snabbare kärnor och ivrigare stänglar har den här kärnan bara bidat sin tid. Den har myst under jorden. Tagit emot vatten, ljus och värme. Och väntat in rätt läge. Och jag har liksom gett mig den på att ge den tid. Som ett ”Project Patience” här i köket har kärnan stått och sett så där lagom på gång ut, allt medan de andra skjutit i höjden.

Och så plötsligt händer det. Det växer. Och jag blir så euforiskt påmind om att det inte går att skynda på nånting.

Den här kärnan blev planterad med sina kärnsyskon i samma jord, har stått i samma fönster, fått lika mycket vatten och ljus som de andra. Och ändå. Det enda denna lilla kärna behövde var tålamod och tid. Det går inte att skynda på nånting. Och det är en jäkla lisa för själen. Det blir när det blir. Kanske. Eller så blir det nåt helt annat.

Ibland behöver jag påminna mig om det där. Med tålamod. Och tillit. Att det inte går att forcera växande. Inte nånstans går det att tvinga eller dra fram något som behöver tid att mogna. 

Så. Vinyasaklassen ikväll blev något helt annat än det jag tänkt. Det blev en hyllning till tålamodet gentemot oss själva. Tålamodet när det vinglar. Tålamodet med våra begränsningar eller med vårt sinne när vi hamnar i ett jämförande läge. Vi behöver ge oss själva tålamod. Möta oss med tålamod. Svårt som tusan ibland.

Men för en växande avocadokärna, det mest självklara i hela världen.

Peace out,

Karin

ps. Du får med stort tålamod titta jäääääättenoga på kärnan närmast i bild för att kunna urskilja kvällens guru.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *